De controle over je gewicht loslaten.

Gewicht is voor heel veel mensen een gevoelig onderwerp, de ene persoon is altijd bezig met afvallen en de andere persoon heeft moeite met aankomen. Natuurlijk weet ik dat gewichtsschommelingen normaal zijn, gezonde mensen wegen ook niet elke dag exact hetzelfde. Ik weet natuurlijk niet hoe het voor andere mensen is en hoe zij dit ervaren, maar ik weet wel hoe het voor mij is en hoe ik me voel als ik aan dit onderwerp denk.

Gewicht

In de winter van 2014 heb ik de controle over mijn gewicht voor het eerst los moeten laten. Voor de winter van 2014 was mijn gewicht stabiel en had ik hier geen problemen mee. Oké, tuurlijk ik kon niet elke dag ongezonde dingen eten maar zolang ik gewoon normaal en gezond at, bleef mijn gewicht stabiel.

Het afvallen en aankomen is sinds die winter blijven schommelen.

Toen ik voor het eerst een grote opvlamming van de gastroparese had ben ik in een aantal maanden 15 kilo afgevallen. Door drinkvoeding en uiteindelijk ook door vaste voeding ben ik weer aangekomen, helaas niet alleen de 15 kilo die ik was afgevallen, maar in totaal ben ik 25 kilo aangekomen. Het afvallen en aankomen is sinds die winter blijven schommelen, als ik een opvlamming had van de gastroparese viel ik weer af en als het weer ietsje beter ging kwam ik weer aan.

Ik zal proberen dit gevoel een beetje herkenbaar te maken.
Weet je nog hoe de puberteit was? Hoe rot en ongemakkelijk je je kon voelen over je eigen lichaam? Dat is ongeveer het gevoel wat ik heb.

Ik kan je vertellen dat ik niet blij was toen ik 15 kilo was afgevallen, als ik nu foto’s van toen terugzie dan zie ik echt dat ik toen te dun was. Maar toen ik daarna 25 kilo was aangekomen voelde ik me ook niet prettig, het enigste wat ik heel erg graag wilde (en nog steeds soms wel wil) was terug naar mijn stabiele gewicht die ik voor de winter van 2014 had.

Je moet blij zijn als je aankomt?!

Maar zodra je een keer zo erg bent afgevallen, voelt het alsof je je eigen mening niet meer mag hebben over je gewicht. Je moet blij zijn als je aankomt, alle andere mensen in de wereld mogen zich niet prettig voelen als ze snel aankomen maar jij niet. Zelfs als je eigenlijk te zwaar bent moet je je daar niet druk over maken, omdat er belangrijkere dingen zijn om je druk over te maken. Zo is de arts elke keer blij voor mij als ik niet ben afgevallen maar ben aangekomen, terwijl dat ik daar zelf heel andere gevoelens bij heb gehad op sommige momenten.

Je zelfbeeld gaat niet alleen over hoe je eruitziet, maar ook over hoe je je voelt in je eigen lichaam. Het is moeilijker om je prettig te voelen in een lichaam waar je de controle over kwijt bent. En dit is niet alleen voor mij zo, maar voor heel veel mensen met een chronische aandoening. Ik weet hoe het is en je bent echt goed zoals je bent!

Liefs,

Aniek Vogel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *